Lankakauppa Jyväskylä

Neulominen on monille rakas harrastus, samaa mieltä on Lankakauppa Jyväskylä. Sitä on pidetty vuosien saatossa ehkä enemmän vanhemman ikäpolven harrastuksena, mutta tätä nykyä siitä ovat kiinnostuneita myös yhä useammat nuoret. Neulominen on oivallinen keino saada ajatukset pois arkisista ajatuksista ja auttaa rentoutumaan.

Alkuun neulominen voi viedä paljon aikaa sekä vaatia opettelua, mutta pian se lähtee käyntiin suorastaan kuin itsestään. Kun puikot soljuvat edes takaisin kuin itsestään, voi neuloja itse rentoututua ja siirtyä suorastaan kuin transsinomaiseen tilaan. Työ etenee kuin itsestään ja samalla mieli rauhoittuu arjen kiireistä. Toiset tykkäävät neuloa esimerkiksi televisiota katsellessaan, kun kädet tuntuvat kaipaavan jotain tekemistä. Jotkut ottavat puikot mukaan matkustaessaan, kun ei ole muuta kuin vain aikaa odottaa.

Lankakauppa Jyväskylässä tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia ostaa juuri itselle ja omiin tarpeisiin sopivia lankoja. Jos olet vielä uusi neulonnan parissa, lankakauppa Jyväskylä opastaa Sinut neulomisen saloihin!

Lankakauppa Jyväskylä – Tarjolla olevat langat ja välineet

Lankakauppa Jyväskylä auttaa niin ammattimaisia kuin omaksi ilokseenkin neulovia löytämään itselleen sopivat langat sekä puikot. Jos aihe on täysin uusi, tässä seuraa pieni opas siihen, minkälaisilla langoilla sekä puikoilla voi lähteä liikkeelle.

Neulepuikot

Jos neulonta on itselle aivan uusi tuttavuus, kannattaa heti alkuun tehdä ero neulepuikkojen sekä virkkuukoukkujen välillä. Neulonta ja virkkaaminen voivat näyttää ulkopuoliselle samanlaiselta, mutta todellisuudessa niissä käytettävät välineet sekä kaavat ovat erilaiset. Virkkaamisella sekä neulonnalla päästään erilaisiin lopputuloksiin.

Tässä artikkelissa käsitellään siis neulontaa ja neulepuikkoja. Ero virkkuukoukkuihin on se, että neulepuikot ovat yleensä isommat eikä niiden päästä löydy virkkuukoukulle ominaista koukkua. Neulepuikkoja löytyy kuitenkin runsaasti erilaisia ja niiden koot vaihtelevat merkittävästi.

Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle suhteellisen paksuista puikoista, sillä pienemmillä, ohuemmilla puikoilla ote ei pysy välttämättä yhtä helposti. Materiaaliksi voisi suositella puuta tai bambua, mutta myös muoviset tai metalliset puikot sopivat.

Neulepuikkojen koko määritellään niiden ympärysmitan mukaan. Yleisimmin puikkojen koko pyörii 2,5 ja 10 millimetrin välillä. Oikean koon löytämisessä voi käyttää apuna lankakerän mukana tulevaa ohjetta, josta yleensä löytyy suositus sopivalle puikkojen koolle. Tämä ei ole kuitenkaan vedenpitävä sääntö, vaan siitä voi myös poiketa.

Oma neulontatyyli vaikuttaa puikkojen kokoon

Kaikille ei välttämättä tule heti ensimmäisenä mieleen kyseinen ajatus, mutta neulonnassa näkyy aina tekijän kädenjälki. Vaikka kaksi eri neulojaa käyttäisi samoja puikkoja sekä samaa lankaa, on lopputulos erilainen. Aivan kuten käsiala, on myös neulontatyyli aina hiukan omalaatuinen, riippuen tekijästä.

Puikkojen koon valinta alussa voi olla haastavaa, mutta helpoiten vauhtiin pääsee ottamalla käyttöön melko paksut ja luistamattomat puikot, jotka pysyvät hyvin hallunnassa. Myöhemmin, kun ja jos neulontaharrastus jatkuu, alkaa neuloja itse tunnistamaan oman kädenjälkensä. Toiset neulojat neulovat varsin löyhällä tuntumalla, toiset taas omaavat tiukemman neulontajäljen. Jos oma kädenjälki meinaa jäädä liiankin löysäksi, auttavat pienemmät puikot tällöin saamaan tiukempaa jälkeä. Jos taas oma neulontatyyli saa aikaan hyvin tiukan neulontajäljen, voi isommilla puikoilla löysentää jälkeä ilman, että omaa neulontatyyliä tarvitsee lähteä muuttamaan.

Neulontalangat

Neulepuikkojen lisäksi toinen kohde hankintalistalla neulontaa aloittaessa ovat neulontalangat. Neulepuikkojen tapaan niistä löytyy hyvin paljon vaihtelevuutta. Valinnanvaraa löytyy niin materiaalien kuin lankojen paksuuksienkin suhteen. Valintaan vaikuttaa pääasiassa haluttu lopputulos, esimerkiksi onko kyseessä paita tai villasukat sekä käyttökohde. Suoraan ihoa vasten tulevan paidan materiaali kannattaa valita siten, ettei se kutita. Maailmasta löytyy myös villa-allergikkoja, joten kaikki materiaalit eivät sovi kaikille.lankakauppa jyväskylä

Yleisimpiä lankamateriaaleja ovat puuvilla, villa, merinovilla, pellava sekä alpakka. Vaihtoehtoja löytyy kuitenkin myös muitakin. Muun muassa bambu, silkki, mohair, polyamidi sekä polyesteri täydentävät materiaalivaihtoehtoja. Lankoja voidaan jaotella sekä luonnokuituihin että tekokuituihin. Tekokuidut ovat usein edullisempia sekä helppohoitoisempia ja sopivat paremmin allergioista kärsiville henkilöille.

Lankoja ostaessa, varsinkin jos projektiin uppoaa useampi lankakerä, on tärkeää tutustua lankakerien mukana tuleviin vyötteisiin. Niistä löytyvät kaikki tiedot lankoihin liittyen ja niistä voi varmistaa esimerkiksi sen, että lankakerien väri on varmasti sama.

Ensimmäisiin neulontaprojekteihin kannattaa ostaa halpaa, sileäpintaista sekä melko tiukkakierteistä lankaa. Sitä on helppoa purkaa kun ja jos virheitä sattuu tulemaan eteen.

Lankakauppa Jyväskylä – Vinkit ensimmäiseen työhön

Neulominen on palkitsevaa, mutta ainakin alussa haastavaa ajanvietettä. Tätä nykyä on tarjolla paljon kuvallisia ohjeita, myös videoiden kera, jotka helpottavat perinteisiä sanallisia ohjeita. Ensimmäinen työ kannattaa tehdä seuraavat seikat mielessä pitäen:

  • Valitse suhteellisen paksut puikot, mieluiten bambua.
  • Valitse sileäpintainen sekä tiukkakierteinen lanka, jota on helppoa purkaa.
  • Kokeile lankaa sekä puikkoja ensin pienelle mallitilkulle, saat tästä hyvän käsityksen langasta sekä puikkojen koon sopivuudesta.
  • Purkaminen voi turhauttaa, mutta virheistä oppii!
  • Kirjaa työvaiheet ylös, työn pariin palaaminen myöhemmin on huomattavasti helpompaa.

Tärkeintä on pitää mieli positiivisena! Jos neulominen on itselle täysin uusi juttu, vaatii se harjoittelua sekä paljon toistoja. Jos villapaidan neulominen ei onnistu heti ensimmäisellä istunnolla, älä anna sen lannistaa. Kokeneemmatkin tekijät joutuvat toisinaan purkamaan töitään ja tekevät yhtälailla virheitä. Aloita helpoista töistä ja etene pikku hiljaa vaikeammalle tasolle. Lankakauppa Jyväskylä on valmiina auttamaan lankojen, puikkojen sekä ohjeiden kanssa aina aukioloaikojen puitteissa!

Neulonnan parista onkin mukava siirtyä seuraavaksi virkkauksen maailmaan.