Virkkaus taikarengas

Oletkohan koskaan kuullut seikasta nimeltä virkkaus taikarengas? Jos neulonta on Sinulle uusi seikka, voi virkkauskin olla aivan yhtä mystinen käsite. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, luovalinna.fi opastaa Sinut virkkauksen maailmaan ja annamme vinkkejä aina välineistä tekniikkaan saakka.

Virkkaus voi näyttää sitä katselevalle ja siitä hiukan vähemmän tietävälle melko samalta kuin neulominenkin, mutta todellisuudessa nämä kaksi ovat varsin erilaisia sekä tekniikaltaan että välineiltään. Mitä virkkauksessa sitten tulee ottaa huomioon? Lue artikkeli ja olet jo huomattavasti viisaampi tämän monien suosiman harrastuksen suhteen!

Virkkaus taikarengas – Välineet

Neulonnan tapaan myös virkkaus on välinelaji. Toki mistään suurista investoinneista ei tämän lajin kohdalla puhuta, mutta jokaisen virkkauksen pariin haluavan pitää heti alussa hankkia itselleen ainakin pari virkkuukoukkua sekä langat, jotta harrastus saadaan oikeasti käyntiin.

Virkkuukoukku muistuttaa ulkoisesti jollain tasolla neulepuikkoja, mutta virkkauksessa riittää useamman puikon sijaan vain yksi puikko. Puikko eroaa neulepuikoista myös siten, että sen kärjestä löytyy koukku. Tästä puikko on saanut nimensäkin, virkkuukoukku.

Kuten neulepuikkojen suhteen tarjotaa riittää, on tilanne sama myös virkkuukoukkujen suhteen. Kokoja ja värejä löytyy erilaisia. Yleensä virkkuukoukku on pituudeltaan noin 15 cm ja niistä löytyy keskivaiheilta levennys, joka auttaa saamaan paremman otteen koukusta. Puikkojen paksuus vaihtelee yleisimmin 0,6 ja 15 mm välillä.

Materiaalit vaihtelevat. Ehkäpä tunnetuin materiaali on alumiinista valmistettu koukku, mutta tarjolla on myös teräskoukkuja, bambukoukkuja sekä muovikoukkuja. Materiaalivalinta vaikuttaa koukun painoon, puu on aina teräksistä kevyempää. Koukkuja löytyy myös non-slip-pinnalla vahvistettuna. Tällöin pelkän ohuen koukun pintaan on asetettu otteenpitävä materiaali, joka on myös huomattavasti alkuperäistä koukkua paksumpi. Kyseisten koukkujen avulla ote ei lipsu, sillä koukku pysyy varmasti käsissä.

Isoimpien koukkujen materiaali on yleensä muovi. Bambukoukut puolestaan jäävät kooltaan yleensä pienemmiksi.

Perinteisen virkkuukoukun lisäksi tarjolla on myös koukkuamiskoukku. Kyseinen koukku muistuttaa perinteistä virkkuukoukkua, mutta se on pidempi ja sen päästä löytyy este tai jatke, joka estää silmukoiden putoamisen koukulta.

Langat

Kuten neulonnankin suhteen, löytyy myös virkkaukseen runsaasti erilaisia lankoja sekä vaihtoehtoja. Yleisimpiä materiaaleja ovat villa, puuvilla, alpakka, merinovilla sekä pellava. Tämän lisäksi materiaalivalintoja löytyy myös bambun, silkin, mohairin, akryylin, polyamidin sekä polyesterin puolelta. Materiaali kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Kestävää lankaa tarvitaan kovaa käyttöä kohtaaviin töihin ja niissä on myös hyvä huomioida materiaalin kutittavuus sekä mahdollinen allergisoivuus. virkkaus-taikarengas

Materiaalivalinnan lisäksi tulee miettiä langan kokoa, paksuutta. Paksumpi lanka takaa ison tilkun, ohuempi lanka puolestaan pienemmän tilkun. Lankojen mukana tulevissa pakkauselosteissa annetaan yleensä suosituskoko virkkuukoukulle, mutta siinä ei ole pakko pitäytyä. Kuten neulomisessa, myös virkkauksessa näkyy tekijän kädenjälki. Näin ollen virkkuukoukun kokoa voi joutua vaihtelemaan, kun oma tyyli on tullut enemmän tutuksi.

Virkkaus taikarengas – Mikä on taikarengas?

Jos virkkausprojektiksi päätetään ottaa jotain, missä on pyöreä muoto, tulee myös virkkaus lähteä tekemään ympyrän muodossa. Perinteisellä tyylillä tehdessä jää projektin keskiosaan tällöin reikä. Reikä syntyy, kun virkataan aloitusrengas, joka koostetaan yhteen liitetyistä ketjusilmukoista. Jos tämän reiän haluaa välttää, voi tekijä päättää ottaa käyttöön taikarenkaan. Virkkaus taikarengas on pieni, ympyrän muotoinen tuotos, jonka avulla työn keskelle syntyvä reikä pystytään välttämään.

Nimestään huolimatta taikarengas on varsin helppo tehdä ja muutaman harjoittelukerran jälkeen se sujuu jo kuin itsestään!

Eri virkkaustyylit

Nyt on virkkuukouku sekä langat kasassa, mutta mitä virkkaamalla voikaan sitten saada aikaan? Luovalinna antaa lukijoilleen ohjeita useisiin tunnetuihin sekä hiukan tuntemattomiin kudelmiin.

Virkkaus lähtee käyntiin aloitussilmukasta. Tästä aloitussilmukasta aletaan rakentaa haluttua projektia seuraamalla ohjeita. Tunnetuimpia eri tyylejä ovat esimerkiksi ruutuvirkkaus, reunapitsi, palavirkkaus, kirjovirkkaus sekä helmivirkkaus.

Olet ehkä joskus kuullut isoäidin neliöistä? Niitä virkkaamalla ja toisiinsa yhdistämällä on mahdollista saada aikaiseksi esimerkiksi upea päiväpeitto tai torkkupeitto. Pienempiä ideoita virkkaukseen ovat myös esimerkiksi lasinaluset tai pannunaluset. Myös puuvillaiset vanulaput voi korvata neulomalla kestoversiot. Virkata voi vaikkapa kasseja, tyynynpäällisiä, pesupalloja, mattoja, pipoja sekä leluja.

Vinkit virkkaukseen

Jos virkkaus on vielä aivan uusi maailma, kannattaa lukaista seuraavat vinkit läpi, ne helpottavat kummasti kaikentasoisia virkkaajia!

Virkkuulangan pidike. Tämä voi kuulostaa hassulta ja ehkäpä turhalta, mutta helpottaa työskentelyä huomattavasti. Mihinkään kalliiseen erikoispidikkeeseen ei tarvitse kuitenkaan investoida, vaan kyseinen pidike voi löytyä jo kotoa, omasta keittiöstä! Langalle pidikkeeksi sopii erinomaisesti teekannu tai esimerkiksi sipulikulho, josta löytyy ilmareiät. Teekannun nokasta on helppo syöttää lanka siten, että kerä jää kannun sisälle. Monireikäinen sipulikulho puolestaan on erinomainen apuväline erityisesti silloin, kun lankoja on useita erilaisia samassa työssä.

Kerrosten merkkaaminen työhön. Joissain töissä virkkaus voi vaatia kerroksia tietyssä kohtaa työtä. Nämä voi merkitä työhön esimerkiksi klemmarilla tai kynällä suoraan paperiseen ohjeeseen. Tätä nykyä tarjolla on kuitenkin myös kännykkäsovelluksia, joten ohjeen voi laittaa itselleen muistiin esimerkiksi kännykään.

Työn keskeyttäminen ja päättely. Aina kun työn jättää kesken, kannattaa viimeisin silmukka vetää todella isoksi. Tällä varmistetaan se, ettei työ lähde vahingossakaan itsestään purkautumaan. Työn päättelyn voi hoitaa virkkuukoukulla, mutta vieläkin tehokkaampi tapa on hyödyntää silmäneulaa. Sillä työn päättely onnistuu helposti ja tehokkaasti ja langan saa vietyä pitkälle piiloon silmukoiden sisälle.

Positiivinen ja avoin mieli. Varsinkin silloin, jos virkkaus on täysin uusi laji Sinulle, kannattaa mieli pitää hyvinkin avoinna ja rentona. Alkuun virheitä tulee varmasti tehtyä eikä niitä kannata ollenkaan pelätä. Töitä pystyy aina purkamaan taaksepäin ja jatkettua uudestaan eteenpäin. Kaikki tekevät virheitä, mutta harva niihin tarraa sen pidemmäksi aikaa kiinni, niistä saa vain lisäpotkua jatkoon!