Lohtuhuivi

Muistatko kun viimeksi kohtasit ihmisen, joka oli lohdun tarpeessa? Kun tuntuu etteivät kauneimmatkaan sanat riitä. Näihin tilanteisiin on syntynyt Lohtuhuivi.

Se oli ensin ihan tavallinen huivi, tai ei ehkä ihan tavallinen sittenkään. Nikolai-huivin malli on alkujaan puolalaisen Marysia Nodzykowskan käsialaa. 6.12. kun meillä juhlitaan itsenäisyyttä, Puolassa vietetään Pyhän Nikolain päivää, jolloin heillä on tapana muistaa ystäviä ja perheenjäseniä pienellä lahjalla. Tämän ohjeen Marysia on halunnut lahjoittaa meille kaikille.

lohtuhuivi

Tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo osti itselleen Lohtuhuivin nimellä myydyn huivin Tampereen Tuomasyhteisön käsityöntekijöiltä, sai seurakunnalle lahjoituksena lisää huiveja ja lopulta ajatuksen, jonka seurauksena on syntynyt mm. facebookiin ryhmä Lohtuhuivien lähettiläät.

Syksyllä 2018 Minnamaria kietoi huivin lesken harteille, lämmittämään kun puolison kädet eivät sinne enää yllä. Kaunis ajatus ja lämmin teko on saanut jatkoa ja seurakunnat ottavat vastaan lahjoituksina neulottuja huiveja. Lisätietoja yhteyshenkilöistä yms. saat omalta seurakunnaltasi ja facebook-ryhmästä Lohtuhuivien lähettiläät.

lohtuhuivi päällä

Voisitko sinäkin seuraavana hyväntekeväisyysprojektina neuloa sukkien sijaan huivin?

Nikolai-huivin ohjeita löytyy suomennettuna eri blogeista, laitan alle linkin alkuperäiseen Marysia Nodzykowskan omaan blogipostaukseen, joka löytyy sekä puolan että englanninkielisenä.

Suomennettu ohje on tähän referoitu Espoon seurakunnan nettisivuilta löytyvästä ohjeesta.

Huivi neulotaan poikittain, reunaan tulee pitsikuvio ja muut silmukat neulotaan aina oikein.

Alusta huivin puoliväliin asti lisätään joka 4. krs 1 silmukka langankiertona pitsin ja huivisilmukoiden välissä. Alkuun voi olla hyvä pitää silmukkamerkkiä erottamassa reunapitsiä ja huivisilmukoita, mutta kohdan oppii kyllä helposti tunnistamaan ilmankin.

Puolivälin jälkeen samoilla kerroksilla kavennetaan yhteenneulomalla 2 silmukkaa samassa kohtaa.

Pitsikuviossa toistetaan 8 kerrosta, jotka huivin aikana oppii kyllä ulkoa, vaikka alkuun oli tarkkaan seurattava millä kerroksella on menossa.

Luo 10 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros oikein.

Seuraava krs eli pitsikuvion alku:

3 o, langankierto (lk), 2 o yht, *2 langankiertoa (2 lk), 2 o yht*,    * – * tehdään aina kahteen kertaan, 1 o (reunasilmukka)

Toistettavat kerrokset:

 1. krs 3 o, 1 n, 2 o, 1 n, 2 o, lk, 2 o yht, *2 lk, 2 o yht*, silmukkamerkki halutessasi tähän, 1 o (=1. huivisilmukka)  [1.krs = yhteensä 18 silmukkaa mukaanlukien langankierrot, muistithan tehdä  * – * kahteen kertaan…]
 2. krs Huivisilmukat aina oikein, lisäys lk, 2 o, lk, 2 o yht, 2o, *2 lk, 2 o yht*, 1 o
 3. krs 3 o, 1 n, 2 o, 1 n, 4 o, lk, 2 o yht, huivisilmukat aina oikein
 4. krs Huivisilmukat aina oikein, 2o, lk, 2 o yht, 4 o, *2 lk, 2 o yht*, 1 o
 5. krs 3 o, 1n, 2 o, 1 n, 6 o, lk, 2 o yht, huivisilmukat aina oikein
 6. krs Huivisilmukat aina o, lisäys lk, 2 o, lk, 2 o yht, 11 o
 7. krs Päätä alusta 6 s, 6 o, lk, 2 o yht, huivisilmukat aina oikein
 8. krs Huivisilmukat aina o, 2 o, lk, 2 o yht, *2 lk, 2 o yht*, 1 o

Toista näitä kerroksia huivin puoliväliin saakka, pituuden ja leveyden voit itse päättää, huivi yltää hyvin hartioiden ympäri kun kokopituus on vähintään 140 cm.

Puolivälistä aloitetaan kavennukset, eli samoja kerroksia toistetaan edelleen, lisäys lk:n tilalla vaan neulo 2 o yht. kunnes jäljellä on vain 1 huivisilmukka.

Sen jälkeen lopeta pitsikuvio seuraavan ohjeen mukaan, aloita tämä vaihe kerroksen 7 jälkeen kun jäljellä on 10 silmukkaa (1 huivisilmukka ja 9 s pitsikuviota).

 1. krs (ensimmäisenä on nyt huivisilmukka) Päättele 4 s, *2 lk, 2 o yht*, 1 o
 2. krs 3 o, 1 n, 2 o, 2 n yht
 3. krs 1 o, *2 lk, 2 o yht* toista * – * nyt 3 kertaa
 4. krs 2 o, 2 n yht, 1 o, 2 n yht, 1 o, 2 o yht
 5. krs 2 o yht, 3 o, 2 o yht
 6. krs 5 o
 7. krs päättele silmukat

Variaatiovinkkejä:

Kun aloitat kavennukset heti lisäysten jälkeen tulee keskikohta teräväksi. Saat huivista pyöreämmän kun teet lisäysten jälkeen muutaman kuvion samoilla silmukoilla ilman lisäyksiä tai kavennuksia.

Vaihtelemalla lisäysten tiheyttä voit vaikuttaa huivin muotoon, tee kuitenkin kavennukset samoilla väleillä kuin lisäykset niin huivista tulee symmetrinen.

Langaksi sopii mikä tahansa huivilanka. Lohtukäyttöön lahjoitettaviin huiveihin suositellaan harmonisia ja hillittyjä värejä, koska huivin saaja on tekijälle tuntematon. Omaan käyttöön tai muuhun tarkoitukseen sopivat myös rohkeammat väritykset.

lohtuhuivi2

Kuvan huivi on tehty on Dropsin Delight-langasta, huivin pituus 160cm, levein kohta n. 40cm. Lankaa meni aika tarkkaan 2 kerää eli 100g. Ensimmäisen huivin pitsiosuus vilisee virheitä kun menin välillä sekaisin kerroksissa, mutta seuraavaan huiviin toistuva kuvio on jo paremmin mielessä. Tähän malliin on helppo jäädä koukkuun.

Jos kiinnostuit Lohtuhuiveista ja niihin liittyvästä toiminnasta, lisätietoja löydät facebook-ryhmästä Lohtuhuivien lähettiläät.

Nikolai-huivin ohje on kaunis ja kiinnostava kokeilla myös ihan omaksi iloksi.

Linkki alkuperäiseen ohjeeseen Marysia Nodzykowskan blogiin

Linkki Espoon seurakunnan julkaisemaan ohjeeseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close